Ga voorbij de mogelijkheden van de werkelijkheid!

Arnhemseweg 6, 3817 CH, Amersfoort, The Netherlands

Blog

Virtual Reality en Pijnbestrijding: Een revolutie in pijnvermindering

Patiënt draagt virtual reality-headset voor pijnbestrijding

VR vermindert chronische pijn met 33% en kan 34% van de Nederlandse bevolking helpen

Virtual Reality (VR) wordt al heel lang geassocieerd met gaming en entertainment. De transformerende impact op medisch gebied, met name voor pijnbestrijding, is echter ronduit revolutionair. In dit artikel gaan we van de ijzige wereld van SnowWorld naar de innovatieve oplossingen van Reducept en laten we zien hoe VR onze benadering van zowel acute als chronische pijn opnieuw vormgeeft.

Het ontstaan van VR in pijnbestrijding: SnowWorld

Snowworld VR by researchers Hunter Hoffman and David Patterson

Tussen het verwisselen van het verband en het schoonmaken van de wond door ervaren brandwondenpatiënten vaak de meest intense pijn die de geneeskunde kent. SnowWorld werd daarom in 2003 ontwikkeld door onderzoekers Hunter Hoffman en David Patterson van UW om de intense pijn te bestrijden die brandwondenpatiënten ervoeren. Opioïden kwamen niet eens in de buurt van het wegnemen van de intense pijnsignalen en belemmerden de mogelijkheden van de patiënten om deel te nemen aan andere belangrijke onderdelen van de behandeling, zoals fysiotherapie. Bovendien werken opioïden door de pijn te verzachten, maar als de pijn intens, ernstig en constant is, is er een duidelijke grens aan de hoeveelheid pijn die ze kunnen verzachten. Zie hier voor onderzoek dat de invloed van VR op pijn versus opioïden laat zien.

Om hun patiënten verlichting te bieden, creëerden Dr. Patterson en Dr. Hoffman een ijzige VR toendra genaamd SnowWorld die de patiënten niet alleen afleidt van de pijn, maar ook een deel van de sensaties transformeert van brandende pijn naar het branderige gevoel van ijzige kou. 

 

Hoewel sommigen zich misschien afvragen hoeveel effect het gooien van sneeuwballen naar pinguïns werkelijk kan hebben op pijn, zijn de resultaten verbluffend: brandwondenpatiënten ervoeren 35-50% minder pijn wanneer ze in VR werden ondergedompeld. Dit werd ook bevestigd door fMRI-scans, die de helft minder pijngerelateerde hersenactiviteit lieten zien tijdens een onderdompeling in VR.

Beelden van een fMRI-scan tonen gebieden in de hersenen die worden beïnvloed door pijn, en hoe ze krimpen wanneer de patiënt wordt ondergedompeld in een virtuele realiteitswereld. (Dr. Sam Sharar/Universiteit van Washington)

Wat is acute pijn?

Pijn is een waarschuwing voor onze hersenen dat we in gevaar zijn. Pijn duurt meestal kort en wordt vaak geassocieerd met een specifieke verwonding, operatie of ziekte. Door de hersenen af te leiden met een meeslepende omgeving, wordt voorkomen dat de pijnsignalen de hersenen bereiken omdat de aandacht van de hersenen ergens anders op is gericht. Bovendien ervaren patiënten vaak PTSS-symptomen rond hun verwondingen en door de stress van eerdere procedures. SnowWorld zou patiënten helpen die pijnlijke flashbacks te vermijden door hun aandacht af te leiden van die vroegere trauma’s en hen in plaats daarvan te laten focussen op pinguïns en het landschap.

De groeiende rol van VR in pijnbestrijding

Sinds SnowWorld hebben bedrijven als SyncVR Medical de horizon van VR bij pijnbestrijding verbreed. Van injecties en operaties tot chemotherapie en hysteroscopieën, de toepassingen van VR zijn divers. Met een scala aan afleidings- en onderdompelingstechnieken, waaronder games, mindfulness en medische hypnose, richt VR zich op pijnreacties vanuit meerdere invalshoeken en zorgt het voor een holistische benadering van pijnverlichting.

Chronische pijn: De stille epidemie en oplossing van VR

Hoewel het meeste onderzoek naar pijnbestrijding in VR zich richt op acute pijn, is chronische pijn een groter en vaak genegeerd probleem, ondanks het feit dat 34% van de Britse bevolking lijdt aan chronische pijn en 12% van hen die pijn ervaart in een mate die hun dagelijks leven aanzienlijk beïnvloedt. In een klinisch onderzoek uit 2016 werd gekeken naar de behandeling van chronische pijnpatiënten via een VR-omgeving met de naam “Cool!”. Er waren 30 deelnemers die een sessie van 5 minuten kregen met de applicatie waarin ze door verschillende landschappen reisden en vis of bollen naar otters gooiden.

Cool Game VR
Dit virtual reality-spel is ontwikkeld om stress en angst te verlichten (Gaaf! )

Deze proef is bijzonder interessant omdat deze niet alleen leidde tot een vermindering van pijn tijdens de VR-sessie, maar ook resulteerde in een vermindering van 33% van de pijn na afloop van de sessie. Dus, niet alleen kan VR een patiënt afleiden tijdens een pijnlijke ervaring, het kan ook een blijvend effect hebben op chronische pijn.

Hoe wij bij SyncVR chronische pijn bestrijden met behulp van VR

Bij SyncVR maken we gebruik van applicaties Reducept en HypnoVR voor het beheersen van chronische pijn. Ze gebruiken diverse cognitieve therapieën, waaronder ACT, mindfulness en hypnotherapie om patiënten tools te geven om hun chronische pijn te beheersen.

Het begint met het informeren van patiënten over de biologische mechanismen achter chronische pijn en gaat vervolgens verder met een reeks spellen die zijn ontworpen om patiënten het gevoel van controle over hun pijn te geven. Het maakt ook gebruik van EMDR – een therapie die traditioneel wordt gebruikt bij trauma-patiënten om hun reactie op pijn te verminderen terwijl ze zich in een veilige omgeving bevinden. Het doel is om patiënten vaardigheden te leren om hun pijn te beheersen, zodat ze na enkele sessies die vaardigheden kunnen toepassen, zelfs als ze op het moment van pijnervaring niet de headset gebruiken.

Reducept
HypnoVR

Onderzoek in samenwerking met instituties en ziekenhuizen

SyncVR Medical loopt voorop in het begrijpen van de mogelijkheden van VR. Als platform kunnen we een breed scala aan afleidings- en onderdompelingstechnieken bieden, variërend van games tot mindfulness en zelfs medische hypnose. Deze richten zich op de pijnreacties vanuit een groot aantal invalshoeken en maken een uitgebreidere aanpak van pijnmanagement mogelijk.

We staan ook open voor samenwerking met onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het begrijpen hoe VR patiënten kan helpen bij het verminderen van chronische pijn, in het bijzonder in hoe de verschillende populaties zullen reageren op verschillende VR-behandelingen. Onze samenwerking met Dr. Stephen Quinn van het Imperial College in Londen is ook een bewijs van onze toewijding aan het bevorderen van de rol van VR in de gezondheidszorg. Terwijl we doorgaan met onderzoeken en innoveren, nodigen we onderzoekers en medische professionals uit om ons te vergezellen op deze spannende reis.

Wil je meer weten over wat VR voor jouw gezondheidszorgorganisatie kan betekenen?